5 Evenementtips voor Eindhoven

Tips voor vrijetijdsbesteding in Eindhoven

Eindhoven is de hoofdstad van de provinicie Noord-Brabant en telt bijna 230.000 inwoners.

Deze stad zit de laatste jaren enorm in de lift. Bedrijven zoals Philips en ASML hebben Eindhoven op de kaart gezet als technologie hoofdstad. Helaas eindigde Eindhoven in 2016 net buiten de top 3 als innovatiehoofdstad van de wereld. Digitale technologie combineren met slimme stedelijke verlichtingsstrategie. Amsterdam, Berlijn, Glasgow, Milaan, Oxford, Parijs, Turijn en Wenen streden ook om deze titel. Amsterdam ging er uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor.

Lees hieronder alles over de 5 leukste evenementen in Eindhoven.

Tip 1: de Lichtjesroute

Elk jaar vindt in september en oktober de Lichtjesroute plaats. De bevrijding door de geallieerden op 18 september 1944 was aanleiding voor dit spektakel. De soldaten werden door de Eindhovenaren verwelkomt met lampjes achter het raam. De route van 22 kilometer is af te leggen met de auto, de fiets of te voet. Vanaf elk willekeurig punt kun je aansluiten in de route.

De lichtjesroute is voor elke leeftijd. Jong tot oud zal genieten van de mooi verlichte stad. De lichtjesroute is gratis te bezoeken. Lees hier meer over de lichtjesroute in Eindhoven.

Tip 2: Glow

Als je aan licht denkt, dan denk je aan Eindhoven. Glow staat voor lichtkunst. In 2017 werd Glow voor de 12e keer georganiseerd. Jaarlijks vindt dit plaats in november. De periode voor kerst waar de dagen korter worden. Deze lichtprojecten komen het beste tot hun recht in het donker.

De route is uitgezet voor de voetganger en bedraagt ongeveer 6 kilometer. Dus ook voor jonge kinderen goed om te lopen. Regelmatig zul je stilstaan en je verbazen over de prachtige kunstwerken die gemaakt zijn door kunstenaars uit binnen- en buitenland. Alles over Glow in Eindhoven vind je hier.

Tip 3: Dutch Design Week

300.000 Bezoekers vanuit alle windstreken bezochten afgelopen jaar de Dutch Design Week. Het allergrootste evenement van Noord-Europa op designgebied. Ruim 2500 ontwerpers presenteren zich. Elk jaar breiden de locaties zich uit, dit jaar waren er zelfs meer dan 100 locaties te tellen. De hele stad ademt 9 dagen lang design uit.

Wat maakt de Dutch Design Week anders t.o.v. andere designevenement? Die vraag is gemakkelijk te beantwoorden. De Dutch Design Week Eindhoven concentreert zich op futuristische ontwerpen met de nadruk op vernieuwing. Jong talent, afkomstig van de Design Academy in Eindhoven krijgt de kans om zich te profileren tijdens deze 9 dagen. Wil je alles weten over de Dutch Design Week? Klik dan hier.

Tip 4: Sportieve evenementen in Eindhoven

Ben je sportief dan biedt Eindhoven volop evenementen waar je aan kunt deelnemen.

De marathon van Eindhoven vindt elk jaar in oktober plaats. Zelfs aan de allerjongste deelnemers is gedacht. Zij mogen een knappe prestatie neerzetten door het lopen van de Chiquita Mini Marathon.

Volwassenen kunnen de halve of hele marathon lopen. Stel je toch eens voor dat jij een hele knappe prestatie neerzet en tussentijds aangemoedigd wordt door 50 muziekpunten langs de route. Dat maakt de Eindhovense marathon uniek.

Tip 5: Carnaval in Lampegat

Hét spektakel van Brabant is natuurlijk carnaval. Een bezoekje aan de binnenstad van Eindhoven mag natuurlijk niet ontbreken. Eindhoven wordt tijdens carnavalstijd Lampegat genoemd. Het feestgedruis barst los op zaterdagmiddag tijdens de optocht.

De kleurrijke carnavalsoptocht gaat in een stoet door het centrum van Eindhoven.

Carnaval wordt elk jaar op een andere datum gevierd. Wil je je dit jaar in het feestgedruis begeven? Check hier dan de data.