Beleggingspand kopen om te verhuren. Waar let je op?

Maandelijks een extra inkomen genereren en het opbouwen van overwaarde – het zogenoemde potje voor later: dé twee redenen om een beleggingspand te kopen. Maar wanneer is een pand een goede vastgoedinvestering? We geven je zeven punten om op te letten, zodat jij weloverwogen tot aanschaf overgaat.

Wat is er zo interessant aan een beleggingspand?

Een beleggingspand is met name interessant doordat je direct rendement genereert in de vorm van verhuur. De aanschaf van een pand nu betekent een mogelijke meerwaarde later. Bovendien zijn huurinkomsten interessant doordat ze onbelast zijn (indien vastgoed in box 3 valt).

Uiteraard kent vastgoed ook risico’s zoals de onderhoudskosten op je pand of een mogelijke waardedaling van je beleggingspand. Tel daarbij op dat je geld in stenen zit en dus niet vrij opneembaar is. Daarnaast kun je huurinkomsten mislopen, zodra je te maken krijgt met leegstand. In deze tijd wellicht een kleine kans, maar in de toekomst ziet de verhuurscene er misschien heel anders uit. Wie zal het zeggen. Om deze risico’s te minimaliseren is het van belang onderstaande punten in acht te nemen.

Zeven punten om in acht te nemen

1. De koopprijs

Een inkoppertje. Wil je winst maken in de vorm van overwaarde dan is het van belang dat het pand voor een scherpe prijs gekocht kan worden. Ik bedoel, wil je je pand eenvoudig en met winst weer verkopen, dan dien je een goede deal te sluiten. Ook verborgen gebreken en bijkomende kosten voor service, erfpacht of bijvoorbeeld een VVE zijn onderdeel van de koopprijs waar je acht op moet slaan en die je dient mee te nemen in je financiële plaatje.

2. De locatie

Waar is het pand gevestigd en is dat een aantrekkelijk gebied voor potentiële huurders? Zijn er sociale voorzieningen in de buurt zoals scholen en winkels? Maar denk ook aan de aanwezigheid van openbaar vervoer- en uitgaansmogelijkheden. Zoek je een beleggingspand in Eindhoven, lees dan eens onze blog over de meest populaire wijken van Eindhoven.

3. De behoefte van potentiële huurders

Het is van groot belang dat je woning snel en tegen goede condities verhuurd wordt – zonder leegstand. Dan is de belangrijkste tip: zorg dat je een woning hebt waar huurders om staan te springen. Momenteel zoeken in Eindhoven vooral expats en starters zich een slag in de rondte (met ieder hun eigen unieke ‘verhuurgedrag’), maar dat kan voor een andere regio zomaar anders zijn. Win advies in bij een vastgoedverhuurder, zij weten precies naar welk type panden vraag is. Denk daarentegen ook zelf goed na over wat je zelf wilt; korte of langdurige verhuur, gemeubileerd of gestoffeerd etc.

4. De staat en onderhoud

Je kunt je voorstellen dat een krakkemikkige, vochtige woning minder populair is om te huren. Dus óf je koopt een pand met achterstallig onderhoud en investeert in een fikse opknapbeurt – dat op zijn beurt weer tijd en geld kost – óf je kiest voor een goed onderhouden vastgoedobject, dat je direct spik en span in de verhuur aanbiedt. Maar let op, er zijn ook veel woningen die voortdurend onderhoud vereisen. Deze zijn lastiger te beheren en kosten onderaan de streep ook meer geld.

5. De verhuurprijs

Alvorens tot aanschaf over te gaan is het aan te raden een goede berekening te maken, dus aanschafprijs en eventuele financieringskosten versus opbrengsten. Online zijn behoorlijk wat berekeningen te vinden – zoek eens op “rekenvoorbeeld beleggingspand”. Doe eens de huurprijs check en win ook hier weer advies in bij een regionale vastgoedverhuurder.

6. De financiering

Vanzelfsprekend spelen de financiering en de kosten daarvan ook een rol. Koop je met eigen geld of ga je (deels) financieren? De meeste mensen kiezen voor een combinatie van eigen geld en een financiering (bron ING). Ook al kun je het beleggingspand zelf bekostigen, dan kan het toch interessant zijn gebruik te maken van bijvoorbeeld een vastgoedfinanciering. Neem contact op met een hypotheekadviseur of bank om samen je financiële plaatje in te kleuren.

7. Onderhandse verkoop

De beste beleggingspanden zijn vaak niet te vinden op Funda. De meest interessante panden vind je in de onderhandse verkoop, via een tip, zodat je het pand koopt, voordat deze op de markt komt. Hiervoor is het zaak dat je weet wie de partijen zijn die je kunnen helpen. Verdiep je in de regio en leer de juiste mensen kennen. Een verhuurmakelaar kan uitkomst bieden.

Een beleggingspand kopen is niet moeilijk, maar het beste pand aanschaffen kost wat voorwerk. Maar daar krijg je dan ook een maximaal rendement op terug.