Ben ik als huurder verantwoordelijk voor het onderhoud van mijn huurwoning?

Een huurwoning vergt onderhoud. Dit onderhoud is verdeeld tussen jou en de verhuurder. Hierbij kun je zeggen dat de verhuurder verantwoordelijk is voor het groot onderhoud. Jij als huurder draagt zorg voor het klein onderhoud. In dit artikel leggen we uit wat de algemene richtlijnen zijn. Ook vind je hier een overzicht van de ‘onderhoudsverdeling’ zoals Goeth Vastgoed die hanteert. Doe er je voordeel mee!

Algemene richtlijnen onderhoud huurwoning

    1. Grote reparaties en groot onderhoud vallen onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Kleine reparaties komen voor rekening van jou als huurder.
    2. Kleine reparaties moet je als huurder eenvoudig zelf kunnen uitvoeren, tegen lage kosten. Is de uitvoering lastig of brengt het hoge kosten met zich mee? Dan is de reparatie vaak voor rekening van de verhuurder.
    3. Hoe zit het met inbouwapparatuur van keukens? Die wordt over het algemeen aangemerkt als ‘onroerende aanhorigheid van de woning’. In dit geval wordt de inbouwapparatuur met de woning verhuurd door de verhuurder. Reparatie van bijvoorbeeld een defecte oven is dan voor rekening van de verhuurder.
    4. Als huurder dien je de verhuurder altijd toegang te geven tot je huurwoning. Op die manier kan de verhuurder het onderhoud ook uitvoeren.
    5. Uiteraard zorg je als huurder voor reparatieschade die je zelf hebt veroorzaakt. Als de verhuurder dit voor je oplost, mag de verhuurder de kosten hiervan aan je doorberekenen als servicekosten

Onderhoudsbrochure

Onderstaand PDF-document geeft inzicht in wie er verantwoordelijk is voor welk soort onderhoud in het geval van een huurwoning via Goeth Vastgoed. Let op: in een huurcontract mogen geen bepalingen staan die hiervan afwijken in het nadeel van de huurder.

Bekijk hier de onderhoudsbrochure.

Besluit kleine herstellingen

In het Besluit kleine herstellingen staan alle regels vermeld betreffende wie verantwoordelijk is voor klein onderhoud in en om huis.

Gebreken eerst bij verhuurder melden

Heb je te maken met een onderhoudsmelding of gebrek en twijfel je of deze voor rekening van de verhuurder komt? Meld deze dan eerst bij uw verhuurder. Huur je via Goeth Vastgoed? Dan doe je dat eenvoudig via:

Mail: info@goethvastgoed.nl

WhatsApp: 0615465706

Telefonisch: 040-2130223