Checklist verhuizing naar huurwoning

Checklist verhuizen naar huurwoning

Heb je een huurwoning gevonden dan kun je onderstaande checklist gebruiken om niets te vergeten als je verhuist naar je nieuwe huurwoning. Je kunt deze uitprinten en afstrepen wat je gedaan hebt.

CHECKLIST

  1. Aanvragen gas, water en licht
  2. Vraag een visum of verblijfsvergunning aan
  3. Inschrijven Gemeente Eindhoven
  4. Sluit verzekeringen af
  5. Open een bankrekening
  6. Vraag internet, bellen en tv aan

Aanvragen gas, water en licht

Als gas, water en licht inbegrepen zijn in je maandelijkse huurbedrag dan hoef je hiervoor niets te doen. Check nog even goed bij de verhuurder of deze zaken inbegrepen zijn in je maandelijkse huurbedrag.

Zijn gas, water en licht niet in de huurprijs inbegrepen, dan dien je dit zelf te regelen. Doe dit onmiddellijk als je de woning betrekt. Het te laat regelen hiervan kan gevolgen met zich meebrengen.

  1. Noteer de meterstanden op de eerste huurdag. Maak hiervan ook foto’s en bewaar deze goed zodat hierover later geen misverstanden kunnen ontstaan.
  2. Op deze website kun je alle tarieven vergelijken en direct een aansluiting voor gas, water en licht aanvragen. Klik hier voor het overzicht.

Belangrijk om te weten is of het huis een enkele of dubbele energiemeter heeft. Je kunt deze informatie bij de verhuurder opvragen.

Schrijf je in bij de Gemeente Eindhoven

Binnen 5 werkdagen moet je de Gemeente op de hoogte brengen dat jij een nieuwe inwoner van Eindhoven bent. Maak hier een afspraak: +31 40 2386 000

Regel een verzekering

Als je een huurwoning hebt, dan is het handig om een aantal verzekeringen af te sluiten.

We hebben een overzicht van de belangrijkste verzekeringen hieronder genoemd en daarbij geven we ook aan of deze verzekering vrijwillig of verplicht is.

Inboedelverzekering (niet verplicht maar wel aan te raden)

Staan er waardevolle spullen in je woning dan is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Stel dat er ingebroken wordt of er breekt brand uit in je woning dan krijg je een bepaald bedrag uitgekeerd. Ook bij waterschade krijg je een vergoeding uitbetaald.

Aansprakelijkheidsverzekering (niet verplicht maar wel aan te raden)

Deze verzekering keert uit wanneer jij schade toebrengt aan een andere partij. Deze verzekering dekt ook de schade die jij per ongeluk aan een huurhuis toebrengt. Kinderen kunnen ook schade veroorzaken aan een derde. Deze schades kunnen hoog oplopen. Het is zeker aan te raden om je hiervoor te verzekeren.

Wil je een verzekering afsluiten en de premies onderling vergelijken klik dan hier.

Rechtsbijstandsverzekering (niet verplicht maar wel aan te raden)

Voor een onenigheid met de verhuurder, de buren of de gemeente kun je een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Als je een woning huurt dan heb je altijd huurbescherming maar toch kan het handig zijn als je bijvoorbeeld een conflict hebt met de verhuurder. De kosten voor een advocaat zijn hoog en dan is de rechtsbijstandsverzekering handig.

Woonlastenverzekering (niet verplicht wel aan te raden)

Stel dat je je baan verliest, maar je moet wel de huur van je woning blijven betalen dan dekt de huurgarantieverzekering je maandelijkse huurkosten. Ook komt deze tot uitkering als je ziek wordt of nog erger, arbeidsongeschikt.

Open een Nederlandse bankrekening

Pas als je staat ingeschreven bij de Gemeente Eindhoven kun je een Nederlandse bankrekening openen. Verplicht hiervoor is een verblijfsvergunning en een Nederlands identiteitsbewijs. Als je deze niet hebt, is het niet mogelijk om over een Nederlandse bankrekening te beschikken.

In Nederland zijn veel banken waar je een rekening aan kunt vragen. Klik hier voor een overzicht met de bijbehorende kosten.

Vraag een visum of verblijfsvergunning aan

Blijf je korter dan 3 maanden in Nederland dan volstaat meestal een visum.

Wil je 3 maanden of langer in Nederland blijven, dan ben je verplicht om een verblijfsvergunning aan te vragen.

Voor meer informatie kun je het beste contact opnemen met de IND op het volgende tel: +31 88 043 0430.

Internet, bellen en tv op je nieuwe adres

Als je hiervoor een aansluiting wilt, dan is het goed om hiervoor de prijzen te vergelijken. Er zijn veel aanbieders die allemaal hun eigen pakketten hebben. Klik hier om alle aanbieders te vergelijken.