Drie gouden adviezen voor samenwonen in een huurwoning

brooke-cagle-omtxgnw4zes-unsplash

Heb jij een huurwoning en wil je hierin gaan samenwonen? Gezellig en wellicht ook voordelig, omdat je de kosten kunt delen. Er zijn wel een paar zaken om rekening mee te houden. Met deze in het achterhoofd geef je je huisgenoot een warm welkom en snijd je jezelf niet in de vingers. We zetten de aspecten om rekening mee te houden voor je op een rij. Inclusief drie gouden adviezen om er een succes van te maken.

Tip #1: Inschrijving regelen

De eerste tip is om bij je verhuurder te melden dat er iemand bij je komt wonen. Over het algemeen krijg je hiervoor wel toestemming of de verhuurder moet gegronde redenen hebben om de huurwoning aan slechts één persoon te verhuren. Je vraagt dit aan bij de vastgoedverhuurder van wie je de woning huurt. De meeste verhuurders werken hiervoor, net als Goeth Vastgoed, met een formulier dat je kunt opvragen. Vervolgens wordt je aanvraag beoordeeld. Daarnaast is het van belang je huisgenoot in te schrijven op jouw adres. Dit doe je bij de Gemeentelijke Basisadministratie van de Gemeente waar je woont.

Tip #2: Ben je bewust van je aansprakelijkheid

We wijzen je er graag op dat het inschrijven van een extra bewoner invloed kan hebben op je gemeentelijke belastingen. Ook kan het consequenties hebben voor je huurtoeslag of een uitkering. Ben en blijf jij de hoofdhuurder? Realiseer je dan dat jij aansprakelijk bent voor het reilen zeilen van je huisgenoot. Je vastgoedverhuurder kan je hierover vast meer vertellen. Huur je via Goeth Vastgoed? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over de invloed van samenwonen op jouw huur en jouw verantwoordelijkheden.

Tip #3: Verdiep je in medehuurderschap

Er wordt veel gezegd en geschreven over samenwonen en de rechten van de huisgenoot. Gelukkig krijgt je nieuwe huisgenoot niet zomaar de positie van ‘medehuurder’. In eerste instantie wordt je huisgenoot ‘medebewoner’. Dit betekent dat hij of zij geen recht heeft op de woning. Verlaat jij de woning aan het einde van de huurovereenkomst, dan moet je huisgenoot ook de woning uit.

Hoe wij daarmee omgaan? Huurders kunnen ervoor kiezen om opgenomen te worden als medebewoner. Dat doen wij door middel van het aanpassen van een artikel in de huurovereenkomst. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om samen met je huisgenoot contractant te zijn. Dan staan jullie beiden gegevens boven in de huurovereenkomst vermeld. Jullie zijn dan samen verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de volledige huurpenningen en niet alleen voor je eigen deel.

Let op: ga je een huwelijk of geregistreerd partnerschap aan? Dan wordt je huisgenoot, als partner, wel medehuurder. Ook als je binnen twee jaar gaat trouwen. Ga je al direct samenwonen bij het aangaan van een huurovereenkomst? Als jullie bij de vastgoedverhuurder een gezamenlijke inschrijving hebben gedaan, dan zijn jullie direct bij aanvang medehuurders.