Een woning huren in de stad of in een dorp. De vijf verschillen

Jaren heb ik een huurwoning in Eindhoven als mijn thuis beschouwd. Een bovenwoning in een jaren 30-huis binnen de ring. Hier gingen authentieke glas-in-loodraampjes stoer samen met de massief houten deuren. Op deze plek smolt het geluid van krakende vloerdelen samen in het getjilp van de vogels op het balkon. Je kon hier anoniem zijn, zonder je alleen te voelen. Inmiddels bemannen we met vijf een woonruimte in een dorp in plaats van met twee een huurwoning in Eindhoven stad. En ik droom de verschillen. Zoek je een (tijdelijke) woonruimte in regio Eindhoven en je twijfelt tussen wonen in een stad of een dorp? Leer dan van mijn ervaringen!

Een stad of een dorp, what’s in a name?

Wat maakt een dorp een dorp en een stad een stad? Hiervoor bestaan geen duidelijke regels. Historisch gezien was het hebben van stadsrechten doorslaggevend. Tegenwoordig wordt de grens van 25.000 inwoners vaak aangehouden. Alles daaronder noemen we in de volksmond een dorp. Het onderscheid tussen een dorp en een stad zit hem met name in de voorzieningen en het aantal inwoners. Het kenmerk van een dorp is toch wel het landelijke karakter, de beperkte voorzieningen en hechte gemeenschap. Een stad ligt vaak aan grote uitgaanswegen, heeft meer inwoners en een eigen bestuursstructuur. So far de theorie. En dan nu de vijf grootste verschillen uit de praktijk.

Verschil 1: Anonimiteit versus bekendheid

Jezelf in pyjama met vriendlief op de bank storten is met het uitzwaaien van je woonruimte in Eindhoven verleden tijd. In je woning in een randgemeente van Eindhoven breekt een nieuw tijdperk aan, vol met verrassende figuranten. Buurkindjes vragen om een ‘Heitje-voor-karweitje’. Voorbijgangers gluren verwachtingsvol naar binnen. Een collectebus rammelt je wekelijks uit je slaap. Omarm deze situaties, want stug negeren lukt niet. En het heeft allebei wel iets. Het probleemloos dagen verstoppen in je woning in Eindhoven, maar ook de groet van de bakker en sociale activiteiten van een dorp.

Verschil 2: Shoppen versus moestuintjes sparen

Inmiddels beslaat het woord shoppen bij mij niet meer alleen het onbegrensd kopen van jurkjes en hakken. Ik versta hier vier grote shoppers met boodschappen mee. Netjes naast elkaar uitgemeten in de bakfiets en dat zo’n twee keer per week. Voor de betere uitgaansoutfit hoef je hier ook echt niet te zijn. Als dat je enige shopdrive is, dan is het kopen of huren van een woning in de stad echt een betere optie.

Gaan de groenteknuffels en moestuintjes, naast de schijf van vijf, een rol spelen dan verkies ik toch echt een woning in een dorp boven een stad. Er is minder gejaag, parkeren is nooit een issue en de bakfiets wordt als vervoersitem breed gerespecteerd. Maar wat ik hier toch echt het meeste mis is het thuiskomen op vrijdagmiddag met een tas vol lekkernijen uit de toko of speciaalzaakjes. Dan denk ik, tijdens het plakken van de spaarzegels, toch wel met weemoed terug aan Eindhoven.

Verschil 3: Uit eten versus stampottenavond

Als je van nature een hotspotontdekker bent, dan heb je het net als ik de eerste jaren in een woning in een dorp zwaar. Ik was intens gelukkig als we de Eindhovense binnenstad verkenden op nieuwe etablissementen. Woonruimte in een dorp betrekken vergt een culinair aanpassingsvermogen. De keuze is gering en de inrichting meer gericht op comfortabel dan op stylish. De spotlight staat standaard op de stamppot van de maand gericht. Al moet ik zeggen dat, met de grote stroom aan Eindhovense importgezinnen, steeds meer smaakvolle trekpleisters de dorpen en dus ons weten te vinden. Ik blijf geloven in een ‘dorpse’ wereld, waar ik in slechts vijf 5 minuten wandelen, mijn smaakpupillen kan verwennen. Dan klap ik vanuit mijn gezellige woning in mijn handen dat ik mijn huurwoning in Eindhoven heb verruild voor een uitvalsbasis in een gehucht.

Verschil 4: Uitgaan versus Stratego met de buren

Inmiddels is borrelen aan een eettafel met acht stoelen of op een gezinsbank voor mij uitgaan. Wil ik stappen in Eindhoven, wat ik echt nog regelmatig doe, dan is dat gewoon iets meer gedoe. En daar heb ik niet altijd zin in. Fietsen is eng, de bus komt na 23 uur het dorp niet meer in en de taxi is duur. Dus spelen we regelmatig Stratego met de buren en organiseren we buurtBBQs. Op sneakers roddelen we over dorpsbewoners en genieten we net zo hard van een goed glas wijn en een borrelhapje uit de buurtsuper. En dat is prima zo. Wil ik echt uit de band springen dan is Eindhoven echt niet zo ver weg. Heb ik gewoon zin in een gesprek en een borrel, dat kan dat prima vanaf een met ribstof beklede plofbank in een provincieplaatsje.

Verschil 5: Beton versus gras

De sfeer en omgeving is voor mij wel echt een ding bij het kiezen van een nieuwe koop- of huurwoning. In de stad kreeg ik het regelmatig op mijn heupen door het verkeer en alle grijze gebouwen die me insloten. Dan moest ik weg uit de stad. Flexwerken in het groen. Nu loop ik binnen een minuut het bos in en hoor ik ganzen in plaats van toeterende auto’s. Ik woon een stuk ruimer – tegen dezelfde maandlasten – en mijn tuin is een savanne vergeleken met mijn balkonnetje in ons huurhuis in Eindhoven. Ik heb een kookeiland in plaats van een 3-pits gasfornuis en mijn auto parkeer ik op de oprit. Hier geniet ik. En begint de aanblik van de oude eikenbomen van de overburen dan toch te jeuken, dan pak ik mijn fiets en ga ik werken in de stad. In de middag kies ik hier voor een lunch in de nieuwste hotspot. Na het dichtklappen van mijn laptop sla ik mijn favoriete delicatessen in en sluit af met een intensieve shopsessie. Steevast eindigend aan de telefoon met mijn lover. Of hij mij en mijn tassen even op wil komen halen…. Wat hij zonder mokken doet, want hij is toch dichtbij (de schat).

Dus overal kun je met aanpassingsvermogen en creativiteit jezelf thuis voelen. Of je nu kiest voor het kopen van een woonruimte in Eindhoven of een dorp ernaast. Als je huis maar als thuis voelt. #truttigmaarozowaar!

Ben jij benieuwd wat de meest favoriete wijken van Eindhoven zijn? Wij schreven er een blogartikel over.