Forse stijging overdrachtsbelasting; wat betekent dat voor vastgoedbeleggers?

Beleg jij in huurwoningen of andere vastgoedobjecten? Dan betaal je per 1 januari 2021 8% overdrachtsbelasting. Dit is op 15 december 2020 vastgesteld door de Eerste Kamer. Waarom deze belasting is verhoogd en voor wie dit geldt? Dat lees je hier.

Forse verhoging naar 8%

Voorheen was de overdrachtsbelasting voor vastgoedbeleggers 2% voor woningen en voor andere vastgoedobjecten 6%. Deze belasting betaal je op het moment van levering. Dit betekent dat je het totale bedrag – dat in de meeste gevallen wordt berekend over de aanschafprijs van de woning – voldoet bij de notaris. Dit tarief wordt per 1 januari fors verhoogd naar 8% en geldt voor personen en ondernemers die beleggen in woningen of andere vastgoedobjecten. Ook is dit tarief van toepassing bij de aanschaf van een bedrijfspand voor eigen gebruik en bij de aanschaf van een vakantiewoning.

Voor kopers van een tweede huis, vastgoedbeleggers en ondernemers is het tarief van de overdrachtsbelasting vanaf 2021 vastgesteld op 8%.

Deze wijziging is overigens alleen van toepassing op vastgoed in Nederland. Koop je vastgoed in een ander land, dan krijg je te maken met de geldende regels van dat betreffende land.

Waarom deze verhoging van overdrachtsbelasting?

Nederland kampt met een groot tekort aan starterswoningen. Met onder andere deze maatregel hoopt het kabinet dat starters makkelijker toegang krijgen tot de woningmarkt. Zij vissen momenteel vaak achter het net, doordat de vastgoedbelegger net meer durft en kan investeren. Het idee is dat deze verhoging het voor de vastgoedbelegger duurder maakt en daardoor de starter meer kansen geeft op de huizenmarkt. Of de verhoging van de overdrachtsbelasting voor vastgoedbeleggers gaat helpen, gaat de komende jaren uitwijzen.

En de 7% waarover eerder werd gesproken?

Vorig jaar werd het percentage voor 2021 al vastgesteld op 7% om de klimaatplannen van de regering te betalen. Dat zou betekenen dat als de Kamer vandaag geen akkoord had gegeven op de stijging naar 8%, het tarief van 6% zonder nadere aanpassing omhoog was gegaan naar 7%.

Met deze maatregel hoopt het kabinet dat starters makkelijker toegang krijgen tot de woningmarkt. Of de verhoging van de overdrachtsbelasting voor vastgoedbeleggers gaat helpen, gaat de komende jaren uitwijzen.

Wat betekent dit in de praktijk voor vastgoedbeleggers?

Uiteindelijk betekent dit gewoonweg ‘meer betalen voor dezelfde woning.’ Vooral notarissen zullen meer vragen aan je stellen. Op die manier onderzoeken zij welk tarief aan overdrachtsbelasting van toepassing is.

Het wordt daarom nog belangrijker om kritisch op zoek te gaan naar panden die jou een maximaal rendement opleveren. Laat je daarom vooraf goed adviseren door een deskundige vastgoedspecialist.