Hoe ben je de concurrentie bij een bezichtiging te slim af?

Het is een feit: het aantal huurwoningen in Eindhoven is schaars. Hierdoor overstijgt de vraag het aanbod en dit zie je ook terug in de bezichtigingen. Mensen staan te trappelen om een sleutel van een huurwoning in ontvangst te nemen en hebben daar veel voor over. Hoe kun je de concurrentie te slim af zijn bij een bezichtiging? Een goede voorbereiding is ook hierbij het halve werk. Deze en meer tips lees je hier.

Goede voorbereiding

Zeker bij een ‘gunning’ is het van groot belang om je op je paasbest te profileren. Dit betekent; een doordachte voorbereiding. Ja, dat kost je tijd, maar zorgt er wel voor dat je je onderscheidt ten aanzien van je concurrenten op de markt. Wat we onder deze voorbereiding verstaan? Het is voor alle betrokkenen fijn dat een potentiële huurder zijn of haar zaakjes op orde heeft. En dan vooral financieel. Geen enkele verhuurder vindt het fijn om aan het lijntje gehouden te worden als belangrijke documenten (nog) niet geregeld zijn.

‘Zie je zoektocht als een zoektocht naar een nieuwe baan. Doe alsof een bezichtiging een sollicitatiegesprek is. Laat van jezelf horen, ervoor, tijdens en erna. Let wel: altijd netjes en vriendelijk. Ben goed voorbereid en kom op tijd. Laat jezelf van je beste kant zien. En, houd moed.’

Verzamel bewijs

Zorg dat je, voordat je reageert op een woning, datgene compleet hebt dat van een huurder wordt gevraagd – en dus niet pas als je ‘gekozen’ wordt tot nieuwe huurder. Nu vraag je je vast af, wat moet ik dan allemaal verzamelen?

    1. Geldig legitimatiebewijs.
    2. Recente salarisstroken en/of een arbeidscontract.
    3. Documentatie ten aanzien van aantoonbaar inkomen.
    4. Eventueel referenties van een huidige verhuurder (of medehuurder).

Zelfstandig ondernemers zorgen daarbij nog voor een recente IB-aangifte en/of accountantsverklaring en een KvK uittreksel met geldig legitimatiebewijs van de handtekening bevoegden van de betreffende onderneming.

Onderscheid jezelf

Schrijf je in bij diverse verhuurmakelaars en verhuurplatforms. Bij Goeth Vastgoed doe je dat eenvoudig online via dit formulier. Stuur bovengenoemde documentatie op aan de verhuurmakelaar, maar bovenal: neem ze mee tijdens de bezichtiging. Je laat hiermee zien hoe serieus je bent. Durf hierbij onderscheidend te zijn! Er zijn meer kapers op de kust die hun best doen en verhuurders willen overtuigen van hun intenties, namelijk: zonder problemen wonen en op tijd betalen. Doe iets creatiefs; stop je documenten in een opvallende map en voorzie deze van een persoonlijke motivatie. Vertel iets over jezelf en waarom jij de ideale huurder bent.

Reageer accuraat

Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van de woning waarop jij kunt en wilt reageren. Deze tip omschreven we eerder al uitgebreid in dit artikel. Niemand zit erop te wachten, zeker in deze tijd, dat jij je keutel intrekt na een bezichtiging. De kans is dan aanwezig dat je bij een volgende bezichtiging minder serieus wordt genomen. Reageer alleen op dat wat ook echt bij je past. Schrijf je hiervoor in bij de diverse aanbieders en zoekwebsites en reageer direct. Je komt het snelste aan een woning als je snel en accuraat reageert bij nieuwe woningen. Je kunt ook altijd je gezicht eens laten zien of een belletje plegen met de verhuurmakelaars. Niet om te smeken, maar om jezelf op een nette manier onder de aandacht te brengen.

Als laatste: houd moed. Uiteindelijk komt iedereen aan een passende huurwoning, ook jij.