Huisdieren in een huurwoning: mag dat eigenlijk wel?

Is het toegestaan om bij het betrekken van een huurwoning je trouwe viervoeter mee te nemen of om er één aan te schaffen? Veel verhuurders geven niet de voorkeur aan het houden van een huisdier in een huurwoning, maar is het ook echt verboden? Het is een lastig onderwerp dat vooral om eerlijkheid en openheid vraagt. In dit artikel meer informatie over het al dan niet houden van huisdieren in een huurwoning.

Een poes, een hond of een cavia voor de kids; Nederlanders zijn echte huisdierliefhebbers. En terecht, een wandeling met de hond is ontspannen en een hondensnuit of spinnende poes op schoot is al evenzo zo relaxt. Toch is het meenemen, of aanschaffen van een huisdier in een huurwoning, niet zonder problemen mogelijk. Vooral als een verhuurder duidelijk uitspreekt dat huisdieren niet welkom zijn.

Wat zegt de huurwet?

In de huurwet is geen duidelijk verbod – of een generaal pardon – voor huisdieren te vinden. Het is een afweging tussen de persoonlijke wensen van huurder en verhuurder. In het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) valt het houden van een huisdier door een huurder onder het recht op een privéleven, maar heeft de verhuurder het recht dat zijn woning in goede staat blijft. Ook wil een verhuurder een eventuele overlast voor de buren voorkomen. Om die reden zie je dan ook vaak terugkomen dat huisdieren niet zijn toegestaan in het huurcontract.

Kleine huisdieren in een huurwoning

Heb – of wil – je een kleiner huisdier zoals een cavia, schildpad of muis, dan zal hier minder bezwaar tegen zijn. Deze worden veelal gehouden in afgesloten kooien of hokken, waardoor de overlast minimaal zal zijn. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je huis verandert in een kleine kinderboerderij. Dat leidt gegarandeerd tot gedoe met de verhuurders en omwonenden. Of je dier nu klein of groot is, je dient je wel als een ‘goede baas’ te gedragen. Zo kan zware overlast, stank of geluid of het houden van gevaarlijke dieren een reden tot ontbinding van het huurcontract zijn.

In the end

Het komt erop neer dat iedere situatie anders is. Dit verschilt per verhuurder, per dier en per huurwoning. In de basis geldt wel dat als er in het huurcontract niet vermeld staat dat huisdieren niet zijn toegestaan, je het recht hebt om – op een normale manier – een huisdier te houden. Is er wel een bepaling hierover in het huurcontract opgenomen? Dan raden wij aan om de verhuurder om toestemming te vragen. Hierbij kunnen wij uiteraard een bemiddelende rol spelen. Neem hiervoor contact met ons op.

Huisdier in een huurappartement

Bij het huren van een appartement kan er in het reglement, dat geldt voor het complex, een verbod op huisdieren staan opgenomen. Hier dien je je als huurder aan te houden. Dit heeft te maken met het feit dat ook de belangen van de overige bewoners van het complex meespelen. Een rustige woonomgeving moet dan centraal nageleefd worden. Hierdoor zal een verbod ook daadwerkelijk gehandhaafd worden.

De gulden middenweg

Ons advies? Betrek niet zonder overleg met een huisdier een huurwoning. Overleg met je verhuurder. Is deze positief gestemd? Maak dan afspraken over de schade die eventueel kan ontstaan. Ben open en eerlijk. Op die manier zal de verhuurder minder moeite hebben als jij een viervoeter in huis wilt nemen.