Kamer huren als binnen- of buitenlandse student? Bij ons ben je welkom

Begin juli schreef het Brabantse Dagblad over het feit dat kamerverhuurders steeds vaker de voorkeur geven aan ‘Dutch only.’ Wij vinden dat onzin en vertellen hier waarom bij ons iedereen welkom is. ‘Wij zien juist dat buitenlandse studenten hun beste beentje voorzetten en lid worden van een vereniging,’ aldus Bas van Goethem.

Dutch only

Online staat het vol met kamers die te huur worden aangeboden. Alleen blijkt het voor buitenlandse studenten knap lastig om aan woonruimte te komen. Het is niet alleen de verhuurder, ook bestaande studenten willen geen buitenlandse huisgenoten. De toevoeging ‘Dutch only’ in advertenties is de afgelopen jaren gegroeid. In het artikel wordt er zelfs van gesproken dat 90% van de particuliere kamers wordt verhuurd aan Nederlanders. Zeker met het oog op het racismedebat willen wij hier als regionale woningverhuurder aandacht aan geven. Het is namelijk volstrekt niet nodig dat buitenlandse studenten hun heil moeten zoeken in een park – en ja dat gebeurt, ook in Eindhoven. Nu vraag je je vast af waarom er de voorkeur wordt gegeven aan Nederlanders?

Geen zin om Engels te praten

Een veel gehoord argument is dat Nederlandse studenten geen zin hebben om een andere taal te spreken. Als zij thuis komen, willen zij blijkbaar graag in hun eigen taal de avonden en weekenden doorkomen. Wij ervaren in Eindhoven, bij de studenten aan wie wij verhuren, juist het omgekeerde. Door de grote groep expats die Eindhoven rijk is, is onze tech-stad al enige jaren aan het ‘internationaliseren’. In restaurants, winkels en bars; steeds vaker is de voertaal Engels. De jongeren die wij spreken willen andere culturen ontdekken en zich de Engelse taal nog verder vaardig maken.

De wil van buitenlandse studenten

Toch blijkt het al jaren een probleem. Bas van Goethem, eigenaar Goeth Vastgoed, reageert hierop: ‘Wij bieden geen kamers aan die alleen voor Nederlanders beschikbaar zijn. Wij sluiten niemand uit. Iedereen heeft recht op een slaapplek als het aan ons ligt. Daarnaast zien we juist dat de internationale samenstelling van studentenhuizen in Eindhoven een positieve ontwikkeling ondergaat. Bovendien zien we dat buitenlandse studenten elkaar opzoeken om gezamenlijk iets te huren, mocht het individueel echt niet lukken. Buitenlandse studenten doen echt hun best om hun bijdrage te leveren en worden lid van een studentenvereniging. Daarnaast denken veel kamereigenaren dat buitenlandse studenten maar voor een half jaar komen, maar in de praktijk blijkt dit echt anders.’

Eindhoven is een gastvrije stad, waarin iedereen welkom is; of je nu een Nederlandse of buitenlandse student bent. Wat er in grote studentenhuizen gebeurt, dat weten we niet, maar de kleinschalige complexen waarin wij kamers verhuren kennen dit ‘uitsluiten’ niet. Wij zien ook vaak dat andere aanbieders van kamers, dus de kamerverhuurder, het gedoe vindt om in het Engels afspraken te maken en het papierwerk in orde te maken. Bas: ‘De vraag naar kamers is groot, iedere zomer weer. De verhuurders hebben dan de luxe om selectief te zijn.’

Iedereen is welkom

Bij ons werkt het zo niet, iedereen is welkom. Door de verhuur aan vele expats spreken we op kantoor ook vloeiend Engels. Bovendien is onze hele website in het Engels te vinden. Dus, zoek je een woonruimte? Of je nu vanuit Nederland of het buitenland zoekt; bij ons staat de deur wagenwijd open.