Steek veilig de sleutel in het slot van je huurwoning

Laat jezelf binnen en houd inbrekers buiten.

In 2015 kwam de Woonbond met een onthutsend feit: inbrekers kiezen vaker voor een huurwoning dan voor een koopwoning. Dat komt omdat de kwaliteit van hang- en sluitwerk minder is dan die van koopwoningen. Niet zo’n opbeurend nieuws als je net de sleutel in het slot van je nieuwe huurwoning steekt. Maar je kunt er wat aan doen! Met deze tips zorg je dat je huurwoning jouw veilige haven blijft.

Achterdeur als favoriet

Als je weet wat de zwaktes van je huurwoning zijn, is het eenvoudiger hierop te anticiperen. Vooral de achterdeur is favoriet bij inbrekers. Deze deur is vaker voorzien van zwakker beslag dan de voordeur, zodat deze door inbrekers vrij eenvoudig te openen is. Kijk dus al bij de bezichtiging van je huurwoning met wat voor hang- en sluitwerk je te maken hebt.

By the way: of je woonruimte nu voorzien is van sterk of zwak sluitwerk; het is sowieso niet handig om waardevolle spullen in het zicht te leggen. Niet tof showen met je nieuwe laptop of iPad, maar ze netjes opbergen zorgt dat een inbreker jouw huis sneller voorbij sluipt.

Lekker old school, maar brievenbussen werken nog steeds uitstekend om binnen te komen. Zit de voordeur niet op slot dan kan de slothaak, met bijvoorbeeld een kledinghanger makkelijk geopend worden. Om dit te voorkomen draai je altijd je voordeur op slot en haal je de sleutel eruit. Ook kan een kap over de brievenbus zorgen dat ongewenste gasten op deze manier je huurwoning niet kunnen betreden.

Voorkom flipperen

Insluipen is ook nog altijd favoriet onder inbrekers. Via een open deur of raam betreden ze graag je huurhuis. Zorg dat je ramen en deuren altijd sluit. Ook als je even de hond uitlaat of een frietje om de hoek haalt. Met het consequent afsluiten voorkom je ook dat met ‘flipperen’, waarbij gebruik wordt gemaakt van een bankpas, de deur van je huurhuis geopend wordt. Altijd een lichtje aan schrikt ook af. Een automatische lichtschakelaar kan uitkomst bieden. Kleine moeite maar wel een met een groots resultaat.

Hetzelfde geldt voor de tuin. Extra verlichting in de donkere hoeken kan geen kwaad. Zorg dat je tuin niet alleen door jezelf, maar ook door de buren en eventueel voorbijgangers goed te zien is. Snoei hiervoor indien nodig de hoge bomen en struiken. Zo heb je altijd een extra paar oplettende ogen. En draai de poort op het slot.

Enkel glas als zwakke schakel

Een ander aandachtspunt is het glas van je woonruimte. Is dit enkel of dubbel? Enkelglas is inbraakgevoeliger dan dubbel glas. Goed om op te letten dus! Ben je dan toch je woning aan het inspecteren bekijk dan ook de omgeving eens goed. Staan er ladders of containers waarmee inbrekers snel naar binnen kunnen klimmen? Zorg ook bij een schuifpui voor een extra slot.

En wat doe je met al die sleutels? Die hang je netjes aan een sleutelbos die je, je raadt het al, vooral niet voorziet van een adreslabel.

Denk eraan: hoe langer een inbreker nodig heeft om binnen te komen, hoe sneller hij opgeeft. De politie heeft een aantal tips voor je op een rijtje gezet om je huis inbraakproof te maken. Dus als jij je (tijdelijke) huurwoning wat extra aandacht geeft, geniet jij zorgeloos van jouw veilige haven.

Lees hier alle inspiratietips hoe je nog meer van jouw woning kunt genieten.