Tijdelijk verhuren van je woning vanwege een reis; waar let je op?

Yes, je gaat voor langere tijd op reis! Wat een gaaf vooruitzicht, alleen wat doe je met je bestaande koopwoning? Sinds 1 juli 2016 zijn er meer mogelijkheden om tijdelijk te verhuren. Zo zijn er nieuwe vormen van tijdelijke huurcontracten, die meer flexibiliteit en mogelijkheden bieden. Waar let je op als je je woning tijdelijk wilt verhuren, omdat je zelf naar het buitenland gaat?

Gemeubileerd of gestoffeerd verhuren

Denk goed na vanaf wanneer en tot wanneer je woning beschikbaar is en of je deze gemeubileerd of gestoffeerd wilt verhuren. De meeste verhuurders kiezen voor gemeubileerd, doordat huurders die zoeken naar tijdelijke woonruimte de voorkeur hebben voor gemeubileerd. Bovendien betekent gemeubileerd verhuren veelal ook een ietwat hogere huurprijs die je kunt doorberekenen. Wil je dit per se niet, denk dan na over tijdelijke opslag.

Een huurder vinden

Een vastgoedverhuurder zoals Goeth Vastgoed kan je helpen om snel aan een betrouwbare huurder te komen. In de regio Eindhoven zijn het vooral expats die reageren op tijdelijke woningen. Om met expats, met het oog op taal- en cultuurverschillen, goede afspraken te maken is het aan te raden om ook voor de contractuele en financiële afwikkeling gebruik te maken van een vastgoedverhuurder.
Zo kan ons team je voor je vertrek naar het buitenland onder andere adviseren over de ‘Diplomatenclausule’ en de ‘Tijdelijke huurovereenkomst voor particuliere huurwoningen voor maximaal twee jaar’. Ook schreven we al eens een blog over het onderwerp verhuren aan expats waar let je op als je je woning verhuurt aan expats. Leestip!

Huurder voor tijdelijke verhuur gevonden?

Heb je een huurder gevonden, spreek dan van tevoren goed af van wanneer tot wanneer de huurder de woning kan huren. Na deze termijn dient je woning weer voor jou beschikbaar te zijn en de tijdelijke huurder dient je woning te verlaten. Uiteraard is het zaak deze afspraken in een contract vast te leggen. Wat moet er minimaal in een contract voor tijdelijke verhuur staan?

In een contract leg je onder andere het volgende vast.

    1. De duur van het contract en dus de duur van de tijdelijke verhuur.
    2. De datum waarop de woning leeg moet zijn.
    3. De mogelijke verlengingsopties als jullie samen voor het einde van het contract een nieuwe huurperiode afspreken. Let op; bij een contract van twee jaar is dit in principe niet mogelijk.
    4. De opzegging, altijd schriftelijk en aangetekend, regel je ook in het contract. De afspraken rondom opzegging spreek je samen af waarbij je kunt kiezen uit deze mogelijkheden:

Opzeggingsmogelijkheden huurder

    1. Opzegtermijn is gelijk aan de betalingstermijn, na de minimale huurperiode die is afgesloten.

Opzeggingsmogelijkheden verhuurder

    1. De opzeggingsmogelijkheden voor jou als verhuurder vermeld je uiteraard ook. Verhuur je volgens de ‘Tijdelijke huurovereenkomst voor particuliere huurwoningen voor maximaal twee jaar’ dan staat de maximale en vaste huurperiode van twee jaar vast. De opzegging is dan automatisch het einde huurovereenkomst.

Bekijk ook eens onze checklist ‘wat moet er in een huurcontract staan’. Hierin zie je in een oogopslag alle onderdelen van een huurcontract.

Tijdelijk verhuren zonder gedoe?

Zowel onder de ‘Diplomatenclausule’ als ‘Tijdelijke huurovereenkomst voor particuliere huurwoningen voor maximaal twee jaar’ zijn de mogelijkheden verschillend en maken details het verschil. Laat je dus goed adviseren door een vastgoedverhuurder, alvorens een contract aan te gaan. Wij zitten in ieder geval voor je klaar!