Vastgoedfinanciering voor verhuur: dé hypotheek voor woningverhuur?

Wil je een pand kopen om te verhuren en zoek je naar een geschikte manier om dit te financieren? In deze blog belichten we de vastgoedfinanciering; een lening die jou wellicht een handje kan helpen bij de aanschaf van een beleggingspand.

Vastgoedbeleggen populair

Vastgoedbelegging is, ondanks de hoge huizenprijzen, nog steeds populair. Geld op de bank rendeert nauwelijks, terwijl de verhuurmarkt – zeker in regio Eindhoven – staat te trappelen om nieuwe woningen. Hierdoor is investeren in vastgoed, door een beleggingspand te kopen om te verhuren, voor veel mensen interessant.

Investeren in vastgoed voor de verhuur heeft als grote voordeel dat je leuke inkomsten ontvangt uit de verhuur, die mogelijk alleen belast worden in box 3. Bovendien levert het pand op den duur – bij toekomstige verkoop – mogelijk winst op. Je kunt in het geval van eigen vermogen een pand in eigen beheer kopen. Is dit niet het geval of niet wenselijk dan kan een vastgoedhypotheek je helpen met de financiering van een beleggingspand.

Lening om te investeren in vastgoed

Of we het nu beleggingsfinanciering of -hypotheek of vastgoedfinanciering of -hypotheek noemen: het betreffen allemaal leningen waarmee je kunt investeren in onroerend goed. Hierbij leen je geld, waarbij het pand, het vastgoed, als onderpand dient.

In het geval het vastgoedobject wordt aangekocht voor de verhuur van de woning varieert het bedrag dat je kunt lenen tussen de 70% en 80% van de waarde van het pand in verhuurde staat. De rest dien je met eigen vermogen te financieren. Dit is in de regel een bedrag tussen de 20% en 30% van de totale investering – dit kan in sommige gevallen ook de overwaarde op de eigen woning zijn. Hou er rekening mee dat je naast de rente ook te maken krijgt met kosten zoals:

    1. Afsluitprovisie
    2. Notariskosten
    3. Taxatierapport
    4. Rentefixatie provisie
    5. Advies- en afhandelingskosten

Het bedrag dat je kan lenen, inclusief de kosten, varieert per situatie en aanbieder. Het maakt hierbij niet uit of je kiest voor een pand dat al in verhuurde staat is of dat je een niet verhuurd object koopt en dit later gaat verhuren. Als er maar een goed financieel plan aan ten grondslag ligt. Hou er wel rekening mee dat niet alle panden even in trek zijn bij hypotheekverstrekkers. Zo is horecavastgoed in de regel minder geliefd dan het particuliere woningvastgoed.

Looptijd

De looptijd is erg gevarieerd en verschilt per aanbieder, type lening en de situatie. Hoeveel je per maand moet aflossen hangt af van het soort vastgoed, de hoogte van de vastgoedfinanciering ten opzichte van de waarde van het onderpand (loan to value*), de totale financiering en de exploitatieresultaten van het pand.

*Loan to value

De loan to value (LTV) geeft procentueel de hoogte van de lening weer ten opzichte van de waarde van het vastgoedobject. Stel dat de loan to value 100% is, dan betekent dat dat de financiering even hoog is als de waarde van het beleggingspand.

Kortlopende vastgoedfinancieringen

Er zijn ook kortlopende vastgoedfinancieringen beschikbaar voor de aankoop en verbouwing van vastgoed. Gezien de vraag op de woningmarkt kan het interessant zijn om een woning aan te kopen die flink verbouwd moet worden. Over het algemeen heb je dan te maken met een lagere aanschafprijs en minder concurrentie.

Goed adviseren

Al met al is de beleggingsfinanciering voor veel mensen een prima manier om een vastgoedportefeuille op te bouwen. Laat je voorafgaand goed adviseren over de verschillende financieringsmogelijkheden en over de verhuurpotentie – denk aan huuropbrengst, type huurders en soorten verhuur. Er zijn diverse gespecialiseerde hypotheekverstrekkers – of denk aan je eigen bank -die je kunnen voorzien van een financieel advies. Wil je advies rondom de verhuur van het pand waar jouw oog op is gevallen, dan mag je uiteraard altijd bij ons aankloppen (knipoog).

Tip: Lees ook onze blog over de zeven punten waar je op moet letten bij de aankoop van een beleggingspand.