Wat zijn de voordelen van het verhuren aan een bekende?

Verhuur aan een bekende

Het verhuren van een woning heeft veel voordelen maar kan af en toe ook nadelen hebben. En aan wie verhuur je de woning? Wil je dat aan een bekende doen of juist niet? In dit blog gaan wij het hebben over de voor en nadelen van het verhuren aan bekenden. Over het algemeen is het prima om aan een bekende te verhuren maar het is altijd verstandig om het verhuur en beheer uit handen te geven.

 

De voordelen van het verhuren aan bekenden

Als verhuurder is het je doel om een vaste stroom van huurinkomsten veilig te stellen en verhuren aan vrienden kan een goede manier zijn om dat te bereiken. Als je een huurovereenkomst aangaat met vrienden, is de kans groter dat zij zich aan hun afspraak houden door de huur te betalen en de kosten op tijd en volledig te dekken hoewel dit natuurlijk niet gegarandeerd is.

Wanneer je iemand al goed kent is de vertrouwensband vanzelfsprekend al een stuk beter dan bij een wildvreemde. Je zult er over het algemeen dus een beter gevoel bij hebben om een woning te verhuren aan een vriend, familielid of een kennis.

Ook zullen vrienden je eigendom eerder met respect behandelen dan willekeurige huurders. En ze zullen waarschijnlijk flexibeler zijn met betrekking tot zaken als het verlenen van toegang tot de woning kwestie.

 

Wat zijn de risico’s van verhuren aan bekenden?

Aan de andere kant is verhuren aan vrienden een zet die averechts kan werken. Een bekende zal zich bijvoorbeeld ook vrijer noemen om zich niet aan bepaalde afspraken te houden. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het constant te laat betalen van de huur. Dit is natuurlijk niet goed voor de cashflow.

Daarnaast is het misschien wel helemaal niet het geval dat een bekende met respect omgaat met je woning. En op het moment dat dat zal gebeuren is het lastiger om dit geld van je borg in te houden.

Maar dit is natuurlijk niet het enige probleem. Een goede relatie kan namelijk volledig verpest worden vanwege een huurovereenkomst. Als normaalgesproken een huurder te laat betaalt dan of overlast veroorzaakt dan zal het niet zo’n probleem zijn om deze persoon er op aan te spreken.

In het geval dat de huurder een bekende is dan is het een stukje lastiger om dit te doen omdat je vrienden zich hierdoor beledigd kunnen voelen. Misschien zullen ze in zo’n situatie verwachten dat ze meer ruimte zullen krijgen dan andere verhuurders. Op deze manier is het mogelijk dat de vriendschap ophoud te bestaan.

Je ziet ook vaak dat het voorkomt dat er een borg bijvoorbeeld helemaal niet betaald hoeft te worden wanneer er onderling iets afgesproken wordt of er zelfs helemaal geen contract wordt getekend. Dit kan natuurlijk voor veel problemen zorgen.

 

Wil je toch aan een bekende verhuren? Hoe pak je dat dan aan?

We hebben wel een aantal tips hiervoor:

 

  • Behandel je bekenden zoals elke andere huurder

Maak je vrienden duidelijk dat van hen wordt verwacht dat ze dezelfde regels volgen als elke andere persoon aan wie je verhuurt. Leg uit dat ze geen overlast mogen veroorzaken, de huur op tijd moeten betalen en in de rij moeten wachten als er iets gerepareerd moet worden. Op die manier is de kans kleiner dat de relatie hieronder lijdt.

 

  • Laat je vrienden een huurovereenkomst ondertekenen

Je zou toch niet aan een vreemde verhuren zonder die persoon op te sluiten in een officieel huurcontract? Nou, hetzelfde zou moeten gelden als je aan vrienden verhuurt. Maak een fatsoenlijke huurovereenkomst die voor jullie beide belangrijk is.

 

  • Zorg ervoor dat je bekenden financieel sterk genoeg zijn om bij je te huren

Het is belangrijk om controle te doen om ervoor te zorgen dat elke huurder betrouwbaar is. Dit kan je doen door bijvoorbeeld loonstrookjes of arbeidscontracten te vragen aan de huurder.

 

Maar wat is nou de conclusie, wel of niet verhuren aan bekenden?

Verhuren aan vrienden kan heel goed voor je werken maar alleen als je er heel zeker van bent. Als je je er niet bij op je gemak voelt doe het dan niet. En als je het wel doet, volg dan onze tips. Wij raden je aan om het vastgoedbeheer uit handen te geven als je zeker wilt weten dat het goed gaat.

 

Vastgoedbeheer uitbesteden

Wanneer je na het lezen van dit blog denkt dat het misschien beter is om je vastgoedbeheer uit te besteden en dit soort situaties het liefste wilt voorkomen helpt Goeth je graag verder! Bij Goeth kunnen we al je zorgen uit handen nemen. Lees ook eens ons blog over de 6 redenen om vastgoedbeheer aan Goeth Vastgoed over te laten!

Wil jij meer informatie of ben je geïnteresseerd om het vastgoedbeheer aan Goeth over te laten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Dit kan door onderstaand formulier in te vullen maar je kunt ons ook gerust bellen op mailen.