Waarom is de zomer zo ‘hot’ in de vastgoedverhuur branche?

Summer in the city! Dat betekent voor velen gas terugnemen om op adem te komen. Maar niet voor het team van Goeth Vastgoed. Hier op kantoor is het peentjes zweten, vanwege de jaarlijkse zomerdrukte. Wil je weten hoe dat komt en hoe jij daar als vastgoedverhuurder van kunt profiteren? Lees dan snel verder.

Doordat deze topdrukte ieder jaar terugkeert zijn wij hier inmiddels als team goed op ingespeeld. We weten wat de aanleiding is en wanneer we welke aanvragen kunnen verwachten. Wil jij weten wat de drie belangrijkste redenen voor deze drukte zijn?

De drie belangrijkste redenen voor de vastgoedverhuur zomergekte

Reden #1: Studenten

Het verhuren van vastgoed aan studenten wordt een steeds grotere tak van sport in Eindhoven. Eindhoven is booming onder (internationale) studenten en de vraag naar verhuurwoningen is sterk groeiende. Waar voorheen alleen gezocht werd naar studentenkamers kijken studenten – doordat ze meer te besteden hebben – steeds vaker ook naar studio’s of appartementen. Al dan niet om eventueel te delen met andere woningzoekenden. Kamers of studio’s die we nu online zetten, zijn binnen enkele minuten verhuurd.

De meeste studenten starten in de maand juli met zoeken en aanvaarden steeds vaker per direct een woning – zonder bezichtiging. Ze betalen liever al vanaf juli/augustus huur dan te wachten tot het nieuwe schooljaar start, met als risico dat ze naast de spreekwoordelijke pot pissen. Heb je een woning die interessant kan zijn voor studenten, schroom niet en zet hem vandaag nog in de verhuur. Lees meer over het verhuren van je woning.

Reden #2: Verhuizing gezinnen

De zomer is voor gezinnen de ideale periode om te verhuizen. Het is over het algemeen wat makkelijker voor ouders om vakantiedagen op te nemen. De kinderen kunnen gedurende de zomer wennen aan hun nieuwe omgeving en starten direct na de vakantie op hun nieuwe school.

Reden #3: Expats summer break

Expats zijn in deze periode veelal geneigd om – mits de werkgever het toelaat- tijd met het gezin door te brengen. Dit betekent enerzijds dat expats, waarvan de rest van het gezin in het thuisland woont, de zomer gebruiken om naar hun gezin terug te keren. De expats die wat langer vrijaf nemen, kiezen er veelal voor om de huidige woninghuur op te zeggen. Dit scheelt vaak toch al snel meer dan duizend euro per maand. Zodra zij weer terugkomen naar Nederland, starten ze een nieuwe zoekopdracht.

Anderzijds hebben we te maken met expat gezinnen die zich in Nederland gaan vestigen. Ook zij kiezen er vaak voor om de zomerperiode te benutten als wenperiode, waarna de kinderen vanaf de eerste schooldag naar hun nieuwe school gaan. Zeker onder deze groep zie je dat woningzoekenden bereid zijn direct en zonder bezichtiging een woning te aanvaarden en zonder pardon de aanbetaling doen. Dit is dé periode voor expats om naarstig op zoek te gaan. Heb je een woning die je wilt verhuren aan expats, let dan onze blog ‘Je woning verhuren aan expats; waar let je op?’

Profiteer van de zomer

Hoe profiteer jij als vastgoedverhuurder van deze drukte? In de zomer rijzen de aanvragen de pan uit en moeten potentiele huurders sneller schakelen. Ze hebben geen keus. Ze aanvaarden een woning tegen een goede prijs voor de verhuurder, vaak zonder bezichtiging en extreme eisen. Dus heb je als vastgoedverhuurder een pand dat binnenkort beschikbaar komt? Profiteer van de zomer!