Wat komt er kijken bij het huren van een woning?

Je wilt graag een tijdelijke woonruimte huren. Samen met je partner, met je hond, kat of konijn of gewoon, lekker alleen. Nu komt er wel wat kijken bij het huren van een woning. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden nemen we je in dit artikel mee door het huurproces.

Stel, je bent op zoek naar een tijdelijke woonruimte. Een appartement midden in het centrum of juist een boerderij aan de rand van de stad, dat lijkt je wel wat. Maar hoe vind je deze tijdelijke woonruimte? En hoe weet je zeker dat de verhuurder betrouwbaar is? Een aanhuurmakelaar kan je helpen om de tijdelijke woonruimte te vinden die bij je past.

Een aanhuurmakelaar, jouw helpende hand

Wanneer je een aanhuurmakelaar inschakelt zal deze samen met jou kijken naar je wensen en het beschikbare aanbod. Omdat een aanhuurmakelaar álles weet van de huizenmarkt en dichtbij het vuur zit kan hij je vakkundig begeleiden en gaan alle leuke woningen niet direct aan je neus voorbij. Een aanhuurmakelaar zal interessante woningen voor je in kaart brengen, vervolgens gaan jullie samen kijken bij deze woningen; zo sta je er niet alleen voor. Daarbij weet een aanhuurmakelaar precies waar hij op moet letten wanneer het aankomt op de beoordeling van een woning. Wanneer je een tijdelijke woonruimte naar je zin hebt gevonden onderhandelt de aanhuurmakelaar ook samen met jou over alle huurvoorwaarden zoals de prijs, verhuurtermijn, de ingang van het huurcontract etc. Daarnaast stelt de aankoopmakelaar van Goeth Vastgoed ook een goed onderbouwde huurovereenkomst op. Zo kun je later zorgeloos het huurcontract tekenen en de sleutel in ontvangst nemen.

Omdat de aanhuurmakelaar veel inspanningen voor je levert betaal je zogenaamde bemiddelingskosten. Bemiddelingskosten zijn kosten die door een aanhuurmakelaar worden berekend om voor jou de perfecte woning te zoeken. Geen paniek, deze kosten betaal je alleen wanneer er ook echt een geschikte woonruimte voor je gevonden wordt. Een win = win situatie dus.

De huurprijs

Voordat je op zoek gaat naar een tijdelijke woonruimte is het belangrijk om te bepalen wat de maximale huurprijs is die je wilt of kunt betalen voor een tijdelijke woonruimte. Een appartement in Eindhoven huur je vanaf ongeveer €800 kale huur per maand terwijl een kamer al vanaf €400 all-in per maand beschikbaar is. Om niet bedrogen uit te komen is het dus verstandig om te bekijken of je wensen realistisch zijn in combinatie met je beschikbare budget. Een aanhuurmakelaar kan je helpen bij het vaststellen van realistische zoekcriteria.

Een huurprijs is in de regel opgebouwd uit een kale huurprijs (de prijs die je betaalt voor het gebruik van de woning), eventuele servicekosten en de kosten voor gas, water en licht. Sommige verhuurders berekenen een all-in huurprijs, dit is een huurprijs waarin zowel de ‘’kale huurprijs’’ als alle andere kosten inbegrepen zitten. Een all-in prijs komt bij kamerverhuur regelmatig voor. Bekijk wanneer je geïnteresseerd bent in een woning altijd goed de opbouw van de huurprijs. Een kale huurprijs van €800 kan uiteindelijk namelijk best oplopen naar €1100 wanneer alle kosten doorberekend zijn.

De huurovereenkomst

Wanneer je (met behulp van de aanhuurmakelaar) een geschikte tijdelijke woonruimte hebt gevonden en er zeker van bent dat je deze ruimte wilt huren wordt er een huurovereenkomst opgesteld. In een huurovereenkomst staan alle afspraken tussen jou als huurder en de verhuurder van de woning. Denk hierbij aan zaken als de huurprijs, de wijze van betaling, een omschrijving van de tijdelijke woonruimte, de hoogte van de borg etc. Wanneer je een aanhuurmakelaar van Goeth Vastgoed in de arm neemt zal hij er met jou voor zorgen dat je een betrouwbare, waterdichte huurovereenkomst tekent.

Je bent het als huurder verplicht om je te houden aan de afspraken die in de huurovereenkomst staan, lees de huurovereenkomst daarom goed door voordat je tekent. Wanneer er in de huurovereenkomst staat dat je het huurbedrag iedere maand moet voldoen voor de vijftiende van de maand is dit ook echt je plicht als huurder. Doe je dit niet dan raak je automatisch in verzuim.

Dit betekent niet dat de verhuurder van de tijdelijke woonruimte geen verplichtingen heeft. De verhuurder heeft drie hoofdverplichtingen; hij moet de woning ter beschikking stellen, hij moet de woning onderhouden zodat de woning voor het gebruik kan dienen waartoe deze is verhuurd en hij moet de huurder rustig woongenot verschaffen. Andere verplichtingen kunnen opgenomen worden in het huurcontract, ook dit is een reden om het huurcontract goed door te nemen.

De verhuizing

Gefeliciteerd, wanneer de huurovereenkomst van je tijdelijke woonruimte is getekend is ook je verhuisdatum bekend. De datum waarop het huurcontract ingaat staat namelijk vermeld in de huurovereenkomst.

Wanneer je gaat verhuizen moet je bij de gemeente je verhuizing indienen. Wanneer je dit doet moet je de datum waarop je de woning betrekt doorgeven. Ga je verhuizen binnen of naar de gemeente Eindhoven dan kun je je verhuisdatum vanaf 4 weken vóór de verhuizing tot uiterlijk 5 dagen na de verhuizing online doorgeven. Hiervoor heb je wel een kopie van het legitimatiebewijs van de eigenaar/hoofdbewoner nodig. Ook heb je een schriftelijke verklaring van de eigenaar/hoofdbewoner nodig waarin hij verklaart dat hij of zij instemt met de verhuizing. Zorg er dus voor dat je deze documenten in je bezit hebt. Dien je de verhuizing liever per post of aan het loket in, neem dan ook je eigen legitimatiebewijs en je nieuwe huurcontract mee.

Vragen?

Heb je vragen over het huren van een woning? Krijg je zelf de perfecte woonruimte niet gevonden? Of heb je gewoon liever dat steuntje in de rug? Goeth Vastgoed staat voor je klaar!

Van aanvraag tot aan zoektocht en van huurovereenkomst tot aan de oplevering van de woning. Bij Goeth vastgoed begeleiden we je van het begin tot aan het einde.

Heb je andere vragen rondom wonen? Ook dan helpen we je graag op weg, ook als je reeds al een woning betrokken hebt. Van advies over de aansluitingen voor gas, water en licht tot aan verhuistips. Goeth vastgoed geeft altijd thuis!

 

Veiligheid voor alles, ook voor jouw huurwoning. Lees hier onze tips.