Wonen in Eindhoven: waarom zo leuk voor expats?

Eindhoven is populair onder expats. De verwachting is dan ook dat de groei van het aantal internationale inwoners de komende jaren verder toeneemt. Wat maakt Eindhoven voor expats zo aantrekkelijk om in te wonen? De acht meest gehoorde argumenten van ‘onze’ expats vind je hier.

Acht redenen waarom Eindhoven voor expats zo leuk is om in te wonen

1. Werkgelegenheid

Uiteraard speelt de Brainport regio een belangrijke rol in de aantrekkingskracht van Eindhoven. Veel expats vinden een betrekking bij een internationaal tech-bedrijf of een startup. Leergierige internationale studenten vinden snel hun draai bij scholen en universiteiten zoals de TU/E of Fontys. Uiteraard hoort daar huisvesting bij en deze wordt veelal in Eindhoven (of omliggende gemeenten) gevonden.

2. Groot, maar toch klein gebleven

Eindhoven behoort tot de vijf grootste gemeenten van Nederland. Het aantal inwoners in gemeente Eindhoven is met 37.082 inwoners toegenomen (afgerond is dat 18%): van 197.374 in 1996 tot 234.456 in 2020 ( zie bron). Ondanks het groot aantal inwoners, waarvan wordt verwacht dat dit de komende jaren voor een derde uit internationals zal bestaan, blijft Eindhoven overzichtelijk en gezellig. De Brabantse mentaliteit wordt gemixt met internationale invloeden, met respect voor ieders afkomst en cultuur.

Eindhoven denkt groot, maar is in staat de gemoedelijke mentaliteit van de regio in stand te houden. Bovendien is niet alleen het centrum, maar ook de bedrijventerreinen, de Universiteit en omliggende dorpen; met de auto, OV en… met de fiets.

3. Het uitgaansleven van Eindhoven

Niet alleen overdag, ook in de nacht bruist Eindhoven. De uitgaansgebieden Stratumseind, de Markt, De Bergen, Strijp S en het Stationskwartier zijn populair. De gevarieerde horeca biedt vertier voor iedereen; van Michelin sterrenrestaurants tot hippe cocktail barretjes. Je kunt hier je hart ophalen. Daarbij zijn alle uitgaansgebieden op loopafstand van elkaar en wordt nagenoeg overal met gemak Engels gesproken.

4. Centrale ligging in het groen

Rondom Eindhoven vind je veel groen. Vanaf het centrum sta je in twintig minuten in het bos en ook het centrum kent meerdere goed onderhouden parken. Bovendien is Eindhoven bezig met een verdere vergroening, wat de binnenstad nog aantrekkelijker zal maken. Daarnaast is de centrale ligging van Eindhoven ideaal. Je bent snel in de grote steden Amsterdam, Maastricht en Antwerpen en ook Duitsland en België en liggen binnen handbereik. Zelfs een strandwandeling langs de uitgestrekte Hollandse kust is binnen 1,5 uur realiseerbaar. Vliegen voor het werk of een bezoek aan familie? Eindhoven Airport is vanaf het centrum in vijftien minuten bereikbaar.

5. Voetbal

PSV is niet alleen populair bij Brabanders. Ook steeds meer expats weten de voetbalclub te vinden voor een middag of een avond uit. PSV beschikt over twee officiële supportersverenigingen en 28.000 seizoenkaarthouders. Steeds meer expats dragen deze club een warm hart toe.

6. Dutch design

Eindhoven staat bekend vanwege haar rol in de internationale designwereld. De wereldberoemde Dutch Design Week vindt jaarlijks in Eindhoven plaats. Daarnaast staat Eindhoven bekend om haar Design Academy. Dit is een gespecialiseerde school voor hoger beroepsonderwijs op het gebied van industriële vormgeving.

7. Cultuur & musea

Ben je een liefhebber van cultuur? Bezoek het Van Abbemuseum voor moderne kunst of leer meer over de geschiedenis van Philips in het Philips museum. Het Parktheater Eindhoven biedt een gevarieerd programma aan voorstellingen. Het Muziekgebouw Eindhoven en de Effenaar beide muzikaal vertier. Een filmpje pak je bij een van de Eindhovense bioscopen. Ook de Vincent van Gogh ‘heritage’ centres zijn een bezoek meer dan waard.

8. Rijke internationale gemeenschap

Als gevolg van de grote stroom expats zie je ook veel initiatieven van gelijkgestemden ontstaan. Er zijn diverse verenigingen, bijeenkomsten en borrels voor expats, georganiseerd door expats. Je hoeft je als expat dus niet eenzaam te voelen!

Wonen in Eindhoven

Ben je als expat voornemens in regio Eindhoven neer te strijken? Bezoek dan eens onze speciaal voor expats ingerichte webpagina rondom huisvesting of lees deze blog met 4 valuable tips for moving to Eindhoven as an expat!