Woonruimte in Eindhoven of Tilburg; what’s it gonna be?

Laten we de koe bij de hoorns nemen. Eindhoven scoort in een onderzoek van consultancy.nl een stuk beter dan Tilburg op de lijst van meest aantrekkelijke Nederlandse steden om in te wonen. Eindhoven staat in 2016 op plek 12, Tilburg op plek 19. Omdat we de gehanteerde criteria niet kunnen achterhalen, gaan we zelf op zoek. Wat maakt wonen in Eindhoven en Tilburg nou zo leuk? En handig overzichtje als je zoekt naar (tijdelijke) woonruimte in Eindhoven of Tilburg.

Type woningen

In Eindhoven vind je naast seniorenwoningen aan de rand, ook veel trekpleisters voor studenten en expats. Naast festiviteiten, cultuur en sport biedt Eindhoven ook woonruimten in alle maten en prijzen voor deze jong volwassenen. Zo is Strijp S de plek waar wonen en leven samenkomt voor de 30eers en heeft Eindhoven een groot woningbestand voor 55+ . Tilburg staat bekend vanwege de meer betaalbare huurwoningen voor studenten, zoals kamers en anti-kraak woningen. Ook heeft Tilburg een mooi aanbod aan (kleine) gezinswoningen en middeldure huurwoningen. In zowel Eindhoven als Tilburg vind je vast en zeker een koop- of huurwoning naar jouw smaak.

Architectuur en natuur

Zowel Eindhoven als Tilburg wisselen hoogbouw af met mooie stukjes groen. Diverse stadsparken worden goed onderhouden en bieden uitkomst voor het halen van een frisse neus. Eindhoven heeft onder andere het Stadswandelpark en de Genneperparken als paradepaardjes. In Tilburg is het op zonnige dagen druk in het Wilhelminapark en vind je aan de rand veel natuurgebieden. Eindhoven heeft net als Tilburg geen historische binnenstad. Wat Eindhoven sterk maakt is dat het juist haar industriële erfgoed, denk aan Strijp S, ‘hip and happening’ weet te maken. Tilburg maakt hierin ook sprongen, denk aan gebieden zoals Piushaven, waar in industriële panden, zoals oude fabrieken, indrukwekkende lofts verrijzen. Op de website: www.architectuurgidsmiddenbrabant.nl vind je de architectuur van Tilburg overzichtelijk terug. Op http://architectuurcentrumeindhoven.nl vind je meer informatie over de architectuurprojecten van Eindhoven.

Techniek en innovatie

Eindhoven staat bekend vanwege haar imago als lichtstad en innovatieve kennisregio. Zo zegt de High Tech Campus de slimste 1000m2 van Nederland te zijn en vergaart de Brainport regio internationaal faam. Eindhoven timmert op het gebied van techniek, design en kennis (TDK) zwaar aan de weg en iedereen doet daarin mee, van overheid tot scholen. Dit geeft een bepaalde vibe die uniek is in Eindhoven. Tilburg wil de groei en innovatie van de stedelijke economie stimuleren. Het hart van de technische gemeente is het industrieel erfgoed in de Spoorzone. Opleidingsinstituten bieden ook hier een mooi aanbod aan technische opleidingen aan. Tilburg heeft technologische ontwikkeling hoog in het vaandel, alleen wint Eindhoven het aan initiatieven, aanbod en (internationaal) aanzien op dit gebied.

Cultuur en uitgaan

Of het nu een van de maandelijkse stadsfestivals, een theaterproductie of concert betreft; je zult je in zowel Eindhoven als Tilburg niet snel vervelen. Bij Eindhoven denk je aan de DDW, Glow en uiteraard carnaval, maar in dat laatste blijft Tilburg zeker niet achter. Tilburg laat je uit je dak gaan tijdens de Tilburgse kermis. Eindhoven heeft concertzaal de Effenaar en Tilburg 013. Tilburg biedt twee bioscopen, Eindhoven drie. Eindhoven telt ongeveer 170 kroegen , Tilburg net geen 150. Eindhoven biedt jaarlijks plek aan bijna 65 festivals, Tilburg aan 24. Feit is dat ze beide een gevarieerd aanbied bieden aan horecagelegenheden en evenementen. Tilburg staat voor Brabantse gezelligheid en dat voel je. Eindhoven is ietwat minder intiem, maar ook hier kan nagenoeg alle dagen in het jaar uitstekend gefeest worden.

Conclusie is dat iedereen zijn geluk kan vinden in Tilburg en in Eindhoven. Jouw woonruimte en woongenot vind je in beide steden.