Zelf je huis verhuren in Eindhoven? De voors én tegens op een rijtje.

Zelf je huis of appartement verhuren kent als groot voordeel dat je alles dat je verdient ook zelf kunt houden, echter zelf verhuren kent ook wat tegens. In dit artikel geven we je de belangrijkste redenen om de verhuur van je woning of beleggingspand zelf te doen. Daarnaast geven we je inzicht in de nadelen waar je rekening mee moet houden.

Voors

Geen externe kosten voor bemiddeling en beheer
Verhuur je je woning in eigen beheer dan zijn alle inkomsten voor jou. Heb je de tijd en kennis om je in onderstaande ‘tegens’ te verdiepen – wie weet vind je het zelfs een leuke uitdaging – dan weegt deze ‘voor’ voor veel verhuurders zwaar.

Profiteren van de huidige verhuurdersmarkt
Door de sterke internationale groei van Eindhoven kent deze regio een grote vraag naar huurwoningen. Dit betekent dat de kans dat je je woning snel en tegen een mooie opbrengst verhuurt, erg groot is.

Inspelen op behoeften expats
Zeker in de regio Eindhoven zoeken veel expats een woning. Voordeel bij expats is dat zij veelal tijdelijk, op projectbasis, Eindhoven bezoeken en dat voor hen een contract voor bepaalde duur geen probleem is. Daarnaast staan werkgevers vaak garant, wat meer zekerheid biedt.

Tegens

Wet- en regelgeving en belastingen
Je krijgt te maken met huurrecht zodra een huurder je woning betrekt en deze wet is hopeloos ingewikkeld. Er zijn mogelijkheden om legaal je huis te verhuren, zonder in aanraking te komen met huurrecht. Denk aan huisbewaring, proef-samenwonen en de Leegstandswet (alleen bij eigen koopwoning). Hierbij is de huurder verplicht om na de overeengekomen huurperiode je woning te verlaten.

Kies je niet voor deze opties, dan verhuur je via permanente verhuur. Nadeel hierbij is dat je de huurder niet zomaar uit je woning krijgt. Maar, hiervoor is dan weer de wet Doorstroming Huurmarkt in het leven geroepen. Lees je ook goed in over de belastingwetgeving omtrent inkomsten uit een huurwoning. Kortom, heel wat wetten en eisen en inherent ook uiteenlopende mogelijkheden. Het is zaak je echt goed in de materie te verdiepen om zo de juiste keuze voor nu en de toekomst te maken.

Rechtsgeldig huurcontract opstellen
Nadat je je hebt laten voorlichten en je hebt ingelezen maak je een keuze en ga je op zoek naar een huurder. Het moment is daar om te zorgen voor een waterdicht contract. Je vind hiervan online voorbeelden of je schakelt een expert in die je helpt (let wel: kosten). Je kunt zelf een contract opstellen met gunstige voorwaarden voor jou, maar als ze bijvoorbeeld afwijken van het huurrecht, dan zijn deze bepalingen niet rechtsgeldig.

Vaststellen huurprijs
‘Appeltje eitje’, wordt vaak gedacht bij het bepalen van de prijs, maar hier komt meer bij kijken. In Nederland moet elke huurprijs worden bepaald op basis van een puntensysteem, het Woningwaarderingsstelsel. In het geval je te veel huur vraagt heeft de huurder het recht om de huurprijs te laten toetsen door de Huurcommissie. Ga dus doordacht te werk bij de huurprijsbepaling en verdiep je in deze puntentelling.

Energielabel
Een energielabel is niet moeilijk om te regelen, maar wel belangrijk – zeker met het oog op het Woningwaarderingsstelsel. Iedere woning die in de verhuur wordt aangeboden, dient te zijn voorzien van een energielabel.

Schade en onderhoud
Het komt voor dat je midden in de nacht gebeld wordt. Het brandalarm gaat af en stopt niet, de kraan lekt of de verwarming doet het niet meer. Een geboren regelneef met twee rechterhanden vindt dit wellicht fantastisch, maar in de praktijk blijkt dit een heikel punt voor veel verhuurders. Denk goed na over wat te doen in welke situaties en zorg dat je een netwerk aan vaklui onder je sneltoetsen hebt staat. En wat doe je in het geval van schade? Nog zo’n doordenker.

Wij vertrouwen erop dat dit artikel je meer inzicht heeft gegeven in de voors en tegens van het zelf verhuren van je woning in Eindhoven. De keuze is geheel aan jou!